• slayt
  • slayt
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
İstemek "istiyorum" demek değil, harekete geçmektir. (A.Maurrois)
BOYUN AĞRISI VE FITIĞI

Boyun ağrıları, boyun omurgasını oluşturan kemiklerin, eklemlerin, omurların arasında yer alan disklerin ve omurga etrafındaki kas ve bağların bozukluğu sonucunda meydana gelir.

 
Boyun ağrısına yol açan hastalıklarda ağrı bazı vakalarda sadece ensede bazı vakalarda ise enseden başa, sırta, kollara ve hatta göğüse doğru yayılabilir. Sıklıkla hastanın boyun hareketlerinde kısıtlılık meydana gelir. Kola ve ele yayılan uyuşmalar, ellerde güçsüzlük hissi, baş dönmesi, sersemlik hissi sık dile getirilen yakınmalardır. Boyun ağrısı bazen kişinin günlük yaşam aktivitelerini etkileyerek yaşam kalitesini bozabilir.

 
Bu tür şikayetler özellikle masa başı iş yapanlar, sürekli direksiyon başındaki şöförler, banka ve kamu daireleri gibi mesaisi bilgisayar başında geçen kişilerde çok sık görülür.
 
Boyun ağrısına yol açan hastalıklar çok çeşitlidir: Bunlar içerisinde boyun fıtığı, disk dejenerasyonu, boyun omurgasında kireçlenme, miyofasyal ağrı sendromları, tekrarlayan strese bağlı zedelenme sonucu gelişen ağrılar sayılabilir.

Boyun fıtığı: Omurgayı oluşturan kemiklerin arasındaki diskin zamanla zayıflamasıyla disk içeriği dışarıya doğru kayar. Kayma sonucu sinir kökü ya da omuriliğin üzerine baskı oluşabilir. Sinir kökü sıkışması ile kola ve ele yayılan şiddetli ve yanıcı ağrı, uyuşma, karıncalanma, ileri olgularda da el veya kolda kas güçsüzlüğü meydana gelebilir.
 
 
Boyun fıtığında risk faktörleri; Boyun omurları arasındaki kıkırdağın yıpranması,
ani boyun hareketleri yapılması, ani ters dönüşler, masa başında baş öne eğik olarak uzun süreli çalışmak, özellikle emniyet kemeri takmadan araba kullananlarda ani fren yapılması veya trafik kazası, ağır kaldırmak, spor yaralanmaları, osteoporoz boyun fıtığı için sayılabilecek risk faktörlerindendir.
Boyun ağrısı çekenlere öneriler:
  • Masada veya arabada otururken kısa aralar verip ayağa kalkılmalı.
  • Otururken kalça hizası dizlerinizden hafifçe daha yukarıda olmalı, baş ve boyun doğru pozisyonda bulunmalıdır.
  • Çok sayıda veya kalın yastıkla yatmamalı.
  • Germe ve güçlendirme egzersizleri yapılmalı.
  • Omurga sağlığı için yürümeli ve yüzmeli.
Tedavide fizik tedavi yöntemleri uygulanır, tedaviye yanıt vermeyen şiddetli ağrısı olan, kuvvet kaybı bulunan veya farklı sinirsel hasarlar gelişmiş hastalarda ameliyat önerilir.
Ameliyatı nasıl yapılır?
Boynun ön kısmından ufak bir kesi ile girilir. Mikroskop altında omuriliğe ve sinirlere bası yapan fıtık temizlendikten sonra cilt estetik dikişle kapatılır. Hasta 6 saat sonra ayağa kalkabilir, aynı gün evine gidebilir. Bir hafta sonra işine dönebilir.


YASEMİN GÜLER

Okunma Sayısı: 1041


3.149.24.49








YAZARIN DİĞER YAZILARI

İSTİAD - İstanbul İş Adamları Derneği

© Copyright 2022  V4.2 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi


Top